TRANSLATE

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Kuvatus - avoimia kulttuuriperintöaineistoja hyödyntävä mediakasvatuksellinen työpajaformaatti



Tiedote 25.4.2016

Kuvatus - avoimia kulttuuriperintöaineistoja hyödyntävä mediakasvatuksellinen työpajaformaatti


Oletko vielä törmännyt Kuvatukseen? Se on uusi mediakasvatuksellinen työpajamalli, jossa työstetään tarinallisia kuvakollaaseja digitaalisia kulttuuriperintöaineistoja hyödyntäen.

Kuvatus on tehty kouluissa, museoissa, kirjastoissa ja harrastusryhmissä tapahtuvaa mediakasvatustoimintaa varten. Se yhdistää kulttuuriperinnön ja mediakasvatuksen tuomalla verkossa vapaasti käytettävissä olevat digitaaliset kulttuuriperintöaineistot osaksi lasten ja nuorten kanssa käsiteltäviä aiheita ja teemoja.

Työpajan keskiössä ovat lasten ja nuorten luova toiminta sekä mielikuvituksen hyödyntäminen eri teemojen käsittelyssä. Oppilaat työstävät kotimaisia kulttuuriperintöaineistoja kokoavan Finna.fi-palvelun kuva-aineistoista kollaaseja tietokoneilla, mobiililaitteilla tai perinteisiä tulosteita ja kartonkeja hyödyntäen. Kuvakollaasien avulla lapset ja nuoret kertovat omia tarinoitaan tehtävänantojen mukaisista aiheista.

Oppilaat oppivat etsimään kuvia Finnasta sekä pohtivat yhdessä niiden eri käyttömahdollisuuksia. Tarinoita kertomalla lapset ja nuoret tutkivat, tulkitsevat ja merkityksellistävät yhteiseen historiaamme liittyviä aineistoja uusin tavoin.

Kuvatusta voidaan soveltaa eri tavoin käytettävissä oleva aika ja työkalut huomioon ottaen. Käytännön ohjeistusten sekä tiiviin taustamateriaalin lisäksi sivustolta löytyy tehtäväkohtaisia kysymyksiä ja pohdintoja. Lasten ja nuorten kanssa voidaan pohtia sellaisia medialukutaitoon liittyviä kysymyksiä, kuin kuvien kriittinen arviointi sekä tekijänoikeudet. Oleellisia käsiteltäviä teemoja ovat lisäksi oman luovan toiminnan ja tekijänoikeuksien välinen suhde sekä joustavia käyttömahdollisuuksia verkosta löytyville aineistoille tarjoavat avoimet Creative Commons -lisenssit.

Sivusto on lisensoitu lisenssillä CC BY 4.0. Sen sisältöä voi siis käyttää, muokata ja jakaa eteenpäin vapaasti, kunhan muistaa mainita alkuperäisen lähteen ja tekijän: "Kuvatus – avoimet kulttuuriperintöaineistot opetuksessa: kuvatus.okf.fi. Tekijä: AvoinGLAM".

Sivustoa pyritään kehittämään ja työstämään eteenpäin käytännön kokemusten ja saadun palautteen pohjalta. Kaikkia työpajan pitäneitä ja sivustoon tutustuneita pyydetään antamaan palautetta osoitteessa: http://okf.fi/kuvatus/palaute. Toiveena olisi lisäksi, että sivustoa omassa työssään hyödyntäneet voisivat jakaa hyväksi havaittuja käytäntöjä ja eteenpäin vietyjä tehtävänantoja myös muille. Ajatuksia aiheesta voi palautelomakkeen lisäksi lähettää sähköpostitse osoitteeseen avoinglam[a]gmail.com.

Mukaan haluavien muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden tulee tarjota Finnassa aineistoja niiden muokkaamisen ja kaupallisen käytön sallivin käyttöehdoin. Tämä tarkoittaa rajoittavimmillaan CC BY-SA -lisenssiä: kuvista pitää voida muokata kollaaseja ja niitä tulee voida jakaa eteenpäin verkossa sekä eri sosiaalisen median palveluissa.

Kuvatuksen on toteuttanut Open Knowledge Finland ry:n avoimen kulttuurin työryhmä AvoinGLAM yhteistyössä Finnan kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana.


Lisätietoja
Kuvatus: Laura Sillanpää, projektikoordinaattori, laura.sillanpaa@okf.fi
Finnan avoimet aineistot: Maria Virtanen, palvelusuunnittelija, maria.virtanen@helsinki.fi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Palaamme asiaan ja julkaisemme komenttisi.