TRANSLATE

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Tehokkuuden säästöt muuttuu yhteiskunnan valaksi

Media-alan oppilaitokset ovat tehokkaimpia, jos mitataan tulosta määräajassa valmistuneilla opiskelijoilla. Tehokkuus ei ole kuitenkaan mittari, kun jaetaan määrärahoja. Näin kirjoittaa Petri Järvinen HS mielipidesivulla 5.3.2016:

"Toisella asteella on tapahtumassa samaa kuin yliopistoissa: rahoitusta vähennetään muita voimakkaammin tasokkaimmilta oppilaitoksilta. On kuin nurmikkoa leikattaisiin säätämällä terä siten, että nurmikko ei yllä siihen, mutta kyllä kaikki puutarhan istutukset, jotka leikataan, koska leikata pitää.

Puutarhan istutusten leikkaaminen nurmikon sijasta on epäilemättä uusi mekanismi. Se myös lisää nurmikonleikkuun liikkumavaraa muuttaessaan sen istutusten leikkaamiseksi.

Ilmeisesti riittäisi, että sille keksittäisiin nimeksi jokin pirteä uudissana, jotta sitä sanottaisiin innovaatioksi. Tällöin puutarhan istutusten tuhoaminen muuttuisi positiiviseksi uudistukseksi, joka oli kyllä kipeä, mutta joka pitkällä aikavälillä vaikuttaa siten, että luonto uudistuu ja niityt vihannoivat.

Koulutuspolitiikan kieli muistuttaa yhä enemmän George Orwellin romaanin 1984 uuskieltä. Tällainen on erittäin vaarallinen kehityssuunta. Sivistysinstituutioiden karsiminen tarvitaan juuri siksi, että uuskieli pääsisi rehottamaan. Ovathan sivistysinstituutiot tällaisen este".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Palaamme asiaan ja julkaisemme komenttisi.